Lustrum feest 


 24-9-2016

 
Wonderlijk...
zo overwoog voorzitter Nol Monster in zijn feestrede dat in 1941, tijdens een van de donkerste periodes in WO-2, een paar Leiderdorpers zeiden:
'Zullen we dan maar een bridgeclub oprichten....'

Zoals het bord in de tuin laat zien is LBC opgericht in 1941. 


Het organiserend comité (Inge Nieuwsma, Riny Kriek, Meike Berkhout, Herma de Leest en Cor de Jong) had weer een puik feest neergezet. Onderdelen: Bridge, Aperitief, Optredens en eten. Net als 5 jaar geleden weer in het Luxor Restaurant en toevallig op precies dezelfde datum.

Uit het Leidsch Dagblad: 
Leiderdorpse Bridgeclub is 75, grijs (?) en gezellig
Met 9 75-jarigen in haar midden vierde de Leiderdorpse Bridgclub zaterdag in restaurant Luxor in Leiden haar 75-jarige bestaan. LBC is nog steeds de grootste club van het district Leiden, maar heeft hetzelfde probleem als alle andere bridgeclubs, zegt voorzitter Nol Monster: "Vergrijzing". 
De gemiddelde leeftijd is zeventig. Dat is zaterdag in een volgepakt Luxor waar 166 van de bijna 300 leden het jubileum vieren met zeven rondjes bridge en getrakteerd worden op champagne, muziek van Kees Ouwejan en een buffet - niet te zien. "Maar dat is ook wel logisch", zegt Inge Nieuwsma. "We spelen zo'n drie-enhalf uur. Voor veel oudere leden dat te lang". 't Is een ontzettend leuke, gezellige club, zeggen de leden. 
En er is zelfs nog aanwas, zegt Nieuwsma. Een advertentiecampagne leverde onlangs twintig cursisten op. "Dat is waar" zegt voorzitter Monster, zelf zeventig jaar, "Maar dat zijn toch weer overwegend ouderen."

In brand.
Monster staat in zijn jubileumtoespraak stil bij het feit dat de club op zo'n merkwaardig moment is ontstaan. "September 1941. De wereld staat in brand. In Rusland sterven honderdduizenden soldaten in de modder. Ik heb er net een boek over gelezen. Afgrijselijk, het bloed druipt van de pagina's".
"En terwijl dat aan de hand is, gaat een clubje mensen naar de notaris om een vereniging op te richten, met statuten. Die zeggen: wij gaan lekker bridgen." De voorzitter begrijpt het ook wel. "Bridge is een vluchtweg uit de narigheid. Als je speelt bestaat je wereld uit niet meer dan 13 kaarten en een enorme hoeveelheid keuzes. Dan bestaat de wereld daarbuiten niet meer".

En die vergrijzing? "Ach", zegt Monster, "als je wat ouder wordt is bridgen hartstikke goed voor je. Het ultieme denkspel. Je hersenen blijven bezig." 

Voorzitter Daniëlle Allard van het district Leiden van de Nederlandse Bridge Bond komt de Leiderdorpers feliciteren. Ze vindt dat LBC de zaakjes goed voor elkaar heeft. En ze gaat ervan uit dat de club, ondanks de vergrijzing, nog wel een tijdje blijft bestaan. "Op naar de tachtig."

(Aad Rietveld)

Iedereen wilde graag gaan bridgen, maar op een feest gaat dat niet zómaar. Eerst moet er gesproken worden. Eerst hield Armand Trippaers (oud-voorzitter NBB) een (wat lange) toespraak met dank voor onze bijdrage aan het top-bridge en felicitaties voor LBC. Daarbij overhandigde hij namens de Bond een feestkoffer met 32 bridgeborden. Daarna korte beschouwingen van clubvoorzitter Nol Monster en Daniëlle Allard (Voorzitter District Leiden). 

Een extra feestelijk accent was dat er 4 LBC'ers precies vandaag jarig waren: Mans Slats, Tonny van der Aa, Carla Veijgen en Aad Langeveld. 3 daarvan waren ook aanwezig zodat ze toepasselijk door de Voorzitter in de bloemen konden worden gezet. Verder kent LBC op dit moment 9 leden die precies 75 jaar zijn. 

Inmiddels stond iedereen te trappelen van ongeduld om te gaan kaarten. Onder de kundige leiding van Cees Varkevisser werden 21 spellen gespeeld, waarna iedereen zich om omstreeks 5 uur aan de prosecco en aperitief kon gaan vergrijpen. Troubadour Kees Ouwejan liep al zingend de tafels langs om iedereen te vermaken en waar het maar even kon de mensen te laten meezingen. Clublid Herman Bavinck leverde een vocale bijdrage (begeleid op piano door Erna en Ko) met 5 liederen over bridge op de muziek van Schuberts Schöne Müllerin.

Vervolgens de prijsuitreiking. Die was, zoals dat bij een feest ook hoort, niet (helemaal) gericht op behaalde prestaties. Prijzen werden toegekend op basis van 'mystery' kaarten die in de spellen verstopt waren.  
Natuurlijk waren er ook échte resultaten:
 
  1e: Johan en Marcelino 67%
  2e: Herman & Jacques 65%
  3e: Inge en Adrie 62%

De winnaars waren met vooruitziende blik alvast op de feestelijke placemats afgebeeld. 
Vanaf half acht kon men zich te goed doen aan het gevarieerde Luxor buffet. Ook hier werd amusement aan tafel gebracht door een rondlopende goochelaar.

Naar de enthousiaste reacties te oordelen, weer een zéér geslaagd feest. 

Herman Bavinck droeg 5 liederen voor over Bridge, gebaseerd op werk van Schubert. Te beluisteren via het afspeel icoontje (rechts). De teksten staan in het december-nummer van Acol-lade.   HT Das Wandern
  HT Die Neugierige
  HT Morgengruss
  HT Des Müllers Blumen
  HT Der Jaeger

 

Vermaak aan tafel: Goochelen en Zang